De ce e necesar certificat de urbanism si avize

Ultima modificare: ianuarie 7, 2020, autor Maria Cuzic

Certificat de urbanismCertificatul de urbanism și avizele necesare

Certificatul de urbanism(CU) este emis de Direcția de Urbanism din cadrul primăriei de care aparține terenul pe care se va face investiția și e primul act care vă spune dacă vi se permite să faceți modificarea respectivă și dacă da, în ce condiții. El are doar un caracter informativ și nu ține loc de autorizație de construcție. In acest document vi se specifică tipul de documentații care vă sunt necesare pentru aprobarea a ceea ce doriți să modificați sau să construiți și de ce avize aveți nevoie. Aveti grija, conform noilor reglementari trebuie sa primiti acest document in 15 zile.
Este valabil doar 12 luni și se poate prelungi o singură dată încă 12 luni.

Pentru obținerea certificatului de urbanism trebuie depuse o cerere tip pentru emiterea certificatului de urbanism (completată și semnată), copie chitanță achitare taxa și un dosar care sa cuprindă:
– copie extras C.F. valabil, emis de Oficiul  Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI)
– copie act de identitate al proprietarului terenului
– copie act de proprietate al terenului
– copie contract de inchiriere sau comodat daca cel care solicita CU-ul este altul decat proprietarul
– plan de încadrare în zonă;
– plan de situatie existent în format topografic vizat de OCPI, in 2 ex., scara 1:5000 pana la 1:500 (și pe suport digital pentru operatiunile de alipire/dezlipire)

Optional:
– un memoriu tehnic cu o descriere a ceea ce se intenționează să se facă acolo și mai ales cu suprafața de intervenție.

Cum se întocmește documentația pentru fiecare tip de aviz?

Odata cu obtinerea certificatului de urbanism, dacă prin acesta se acceptă modificările, se trece la pasul urmator, obținerea avizelor solicitate prin CU. Aici veţi avea nevoie de ajutor specializat, întrucât documentaţia şi planurile ce vor fii depuse pentru obţinerea avizelor trebuie executate de o firmă de proiectare şi/sau arhitectură, specializată pe domeniul în care doriţi să interveniţi. Deasemenea dosarele se fac in functie de tipul de aviz si zona in care doriti sa obtineti avizele.

Revin cu recomandarea de a solicita avizele pentru faza DTAC (documentație tehnică de avizare a construcției), pentru a fii valabile și atunci cand solicitați autorizația de construcție. In caz contrar o să fiti puși în situația de a umbla din nou dupa aceleași avize.

În cadrul CU se specifică ce tip de avize sunt solicitate: utilități(energie electrica, apa, canalizare, gaz, telefonie, salubritate), securitate la incendiu, protecție civila, sănătatea populației, poliție, siguranța circulației. Pentru unele investiții se pot cere și avize de la Agenția pentru Protecția Mediului (grijă mare la zonele protejate prin lege) sau Direcția de Cultură.

Fiecare institutie are „pretenția” de a primi documentația într-un anumit format. De exemplu, EON Gaz are un model specific in care trebuie sa arate planul (culori și simboluri în legendă) și trebuie figurate pe plan toate rețelele (apa, canal, electrice, telefonie)header-plan-existent. Vedeti pagina de pe site-ul EON Gaz Romania, Informaţii de interes proiectanţi conducte.

Taxarea avizelor e și ea diferită de la o instituție la alta, unele sunt gratis, altele sunt taxate pe număr de planșe, deci recomand să includeți în documentație o singură plansa, chiar dacă e format mai mare, în care să se vadă clar toate elementele. (sau cât mai puține planșe).

Pentru a urmarii mai ușor acest lucru o să atașez tabelul promis (cu detalii și  observații din experiența noastră de lucru cu instituțiile din Sibiu) și modele de cereri tip. Vă recomand ca în fiecare oraș să solicitați cererea tip pentru fiecare aviz și să adaptați documentația după cererea din zona dumneavoastră. Atentie! Unele cereri se schimba la fiecare schimbare a persoanei care semneaza din partea institutiei, asa ca va recomand sa descarcati cereri actualizate de pe sit-ul fiecarei institutii in parte

Tabel informativ documentatii necesare obtinere avize: (format Excel sau format PDF)

Documentatii necesare avize format PDF
Documentatii necesare avize format PDF

Modele formulare tip pentru avize:

Ultima modificare: ian. 7, 2020 @ 10:41 am

3 thoughts to “De ce e necesar certificat de urbanism si avize”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.