Ultima modificare: februarie 23, 2016, autor Maria Cuzic
Aici e o discuţie mai largă care depinde în primul rând de ce tip de investiție vrei sa faci și cine ești ca și beneficiar.
Dacă ești beneficiar persoană fizică sau juridică și vrei sa faci investiția din fonduri proprii ai nevoie doar de:
– documentație pentru CU – certificat de urbanism
– documentațiile pentru avize (urmează și articolul cu modul de întocmire al documentațiilor pentru fiecare furnizor în parte)
– DTAC pentru obținerea autorizației de construcție
– PTh + DDE pentru execuția efectivă – atenție mare – aveți nevoie de diriginte de șantier pentru orice construcție.
Dacă ești beneficiar public și te joci cu banii poporului, trebuie sa faci mult mai multe documentații, cu bani mai mulți, care să justifice investiția. .. Un alt paradox al legilor românești prin care ne îngropam în hârtii înainte sa plătim lucrările efective.
Înainte să începi orice fel de investiție trebuie să o bugetezi. Bugetarea ei se face pe baza unui deviz, executat conform HG 28 din 2008 prin care, în funcție de prețul lucrării, se estimează și prețul maxim ce poate fi plătit pe documentații.
Deci, te riști și le faci singur sau rogi un proiectant să te ajute la documentele astea.
Pasul următor e sa atribui proiectarea. Dacă ai valoare la investiția respectivă sau din studiul geotehnic reiese ca ai făcut cândva o investiție pe zona respectivă sau dorești să modifici, modernizezi ceva existent, atunci automat trebuie să se întocmească DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție), documentație care are la baza studiile de teren și o expertiză tehnică, întocmită de o persoana avizata MLPAT.
Fiecare expert e avizat pe diferite categorii de lucrări, motiv pentru care aceștia ii căutați doar după ce știți ce lucrări doriți sa faceți și pentru ce categorii de lucrări trebuie sa fie atestați experții.
Dacă valoarea obiectului de inventar este zero, investiția este nouă și din studiul geo reiese că nu este nimic în zonă care să poată fii refolosit, se întocmește S.F. (studiu de fezabilitate), în care trebuie studiate mai multe variante de investiție și se alege cea mai potrivită pentru beneficiar.
Cu una din documentațiile de mai sus și un deviz estimativ se aprobă indicatorii tehnico – economici ai investiției și se trece la pasul următor, proiectul tehnic și actele necesare obținerii autorizației de construcție.
DALI -ul impune soluția încă de la expertiză. Vă spun acest lucru ca sa vă atenționez ca un proiect tehnic executat pe baza unui DALI e obligatoriu să respecte recomandările din expertiza tehnică și să fie avizat de expertul tehnic.
Conform noilor reglementări din lege, expertul și verificatorul nu mai pot sa fie una si aceeasi persoană.
Deci, am terminat cu documentațiile care se intocmesc pentru ca beneficiarul să poată știi cât o sa-l coste investiția.
Documentația necesară pentru obținerea autorizației de construcție, incepe cu avizele.
Recomandarea mea e să obțineți avizele pentru faza DTAC pentru a nu le achita de 2 ori.
Între timp se lucrează PTh, DDE și DTAC-ul și se ajustează în funcție de recomandările din avize.
Cam atât pe acest subiect, dar promit să revin cu actualizări dacă mi se solicită alte lămuriri.
Vă doresc numai bine, spor la întocmit sau plimbat documentații și vă aștept să citiți următorul articol, în care povestim despre conținutul obligatoriu al fiecărui tip de proiect.
One thought to “Ce tip de proiect am nevoie?”