De ce aveti nevoie de un proiect?

Ultima modificare: ianuarie 7, 2020, autor Maria Cuzic

Plansa proiect tehnic

Incepem cu începutul: de ce avem nevoie de un proiect?
Odata cu aceasta întrebare vine si urmatoarea: când am nevoie de un proiect?

Raspunsul la ambele intrebari este simplu:
Când dorim sa începem ceva nou, ceva care sa modifice sau sa schimbe situatia existenta a unei constructii. Orice lucrare de constructie, fie ea un drum, un pod sau o casa personala, este permisa doar dupa probarea existentei unui proiect si a avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, lipsa acestora fiind sanctionata conform legii.
Avizele de la institutiile de specialitate (Electrica, Apa-Canal,Telefonie, Gaze Naturale, etc.), cat si autorizatia de constructie, care sunt necesare inaintea inceperii efective a constructiei, se obtin prin depunerea unui dosar specific.

Definitiile exacte din lege sunt:

* Proiect tehnic (P.T.) Hotararea 907/2016 a reglementat cadrul continut al proiectelor, dar legea 50/1991 si 10/1995 au ramas cu denumirile vechi de „documentaţia tehnico-economică – piese scrise şi desenate – elaborată în condiţiile legii, care dezvoltă documentaţia tehnică – D.T., cu respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de construire, precum şi prin avizele, acordurile şi actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, anexe la autorizaţia de construire.  Proiectul tehnic (P.T.) cuprinde soluţiile tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii, pe baza căruia se execută lucrările de construcţii autorizate. Prin hotararea 907/2016 are un cadru continut clar si in mod normal trebuie realizat doar dupa ce beneficiarul este sigur ca poate sa obtina autorizatia de constructie.

Atentie: prin hotararea 907/2016, art. 18:

„(1) Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă:

a) Hotărârea Guvernului nr. 28/2008  privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 22 ianuarie 2008;

b) Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor nr. 863/2008  pentru aprobarea „Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Hotărârea Guvernului nr. 28/2008  privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii”, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 524 din 11 iulie 2008, cu modificările şi completările ulterioare.”

* Detalii de execuţie (D.E.)  (vezi Legea 50/1991 actualizata): Documentaţii tehnice cuprinzând reprezentări grafice realizate la scările 1:2,1:5,1:10,1:20 sau, după caz, la alte scări grafice, în funcţie de necesităţile de redactare, precum şi piese scrise pentru explicitarea reprezentărilor grafice, sunt continute de proiectului tehnic cu respectarea strictă a prevederilor acestuia, prin care se detaliază soluţiile tehnice de alcătuire, asamblare, executare, montare şi alte asemenea operaţiuni, privind părţi/elemente de construcţie ori de instalaţii aferente acesteia şi care indică dimensiuni, materiale, tehnologii de execuţie, precum şi legături între elementele constructive structurale/nestructurale ale obiectivului de investiţii. Detaliile de execuţie, elaborate în condiţiile legii şi verificate pentru cerinţele esenţiale de calitate în construcţii de către verificatori de proiecte atestaţi în condiţiile legii, detaliază proiectul tehnic, în vederea executării lucrărilor de construcţii autorizate.

Detaliile de executie sunt cadru continut al proiectului tehnic si NU mai constitue documentatie separata!

Detaliile de execuţie, parte componentă a proiectului tehnic de execuţie, respectă prevederile acestuia şi detaliază soluţiile de alcătuire, asamblare, executare, montare şi alte asemenea operaţiuni privind părţi/elemente de construcţie ori de instalaţii aferente acesteia şi care indică dimensiuni, materiale, tehnologii de execuţie, precum şi legături între elementele constructive structurale/nestructurale ale obiectivului de investiţii.

În funcţie de complexitatea proiectului şi de natura lucrărilor de intervenţii, precum şi în cazul obiectivelor de investiţii a căror funcţionare implică procese tehnologice specifice, anumite detalii de execuţie se pot elabora/definitiva pe parcursul execuţiei obiectivului de investiţii (proiectantul va specifica pe planşe care sunt detaliile de execuţie ce urmează a fi elaborate/definitivate astfel).

Detaliile de execuţie pot fi de 3 tipuri:

a) detalii de execuţie privind soluţionările elaborate de proiectant;

b) detalii de execuţie pentru echiparea obiectivului de investiţii, în timpul execuţiei, cu aparatură şi echipamente, realizate cu respectarea datelor şi informaţiilor oferite de către furnizorii acestora;

c) detalii de execuţie curente standardizate (conform detaliilor-tip ale furnizorilor de subansamble) sau detalii de execuţie care depind de specificul tehnologic al firmei constructoare, care se vor executa, de regulă, de către constructor.

În toate cazurile prevăzute mai sus, proiectantul, în cadrul asistenţei tehnice, trebuie să supervizeze întocmirea şi adaptarea funcţională a tuturor detaliilor de execuţie, indiferent de elaboratorul acestora.

* Devize si detalii de executie (DDE) reprezinta detaliile de executie impreuna cu devizele confidentiale ale lucrarii, care fac parte din proiectul tehnic si NU mai constitue documentatie separata incepand cu februarie 2017.

În principiu, orice constructie care „aduna apa”, are nevoie de autorizatie. Si da, în aceasta categorie intra si cusca catelului. O alta aberatie a legilor din România.
Pentru a stii unde gasim ce avem nevoie trebuie sa cautam prin toata legislatia si nu o sa reusesc decât sa va speriu, asa ca o luam încet, cu pasi mici pana ajungem la ce ne propunem.
Legea 10/1995  cu modificarile aferente si legea 50/1991 cu modificarile ei, stau la baza tuturor restrictiilor, impunerilor si definesc tot ce avem nevoie.
Schimbarile din lege, dupa parerea mea, trebuiau sa fie altfel dar acesta e un alt subiect. Atentie, legea 50 inca are anexa cu cadrul continut al DTAC-ului, varianta abrogata a PAC-ului actual, care e inca valabila in lega 50, fapt care poate sa duca la posibilitatea ca anumiti beneficiari – urbanismul – sa doreasca documentatia intocmita dupa acest motiv. Va recomand cu caldura sa tabiliti acest aspect inainte sa va apucati de treaba.

Ca si concluzie :
Orice constructie care aduna apele pluviale sau meteorice si are fundatie (cu exceptia unor constructii în mediul rural – grija mare, daca doriti sa construiti un cotet de gaini la oras trebuie sa va obtineti avizele -sunt sanse mari sa nu vi se permita), are nevoie de autorizatia de constructie.
Aveti nevoie de ea, când doriti sa modificati o constructie sau sa faceti una noua sau sa interveniti în orice fel la o situatie existenta prin care modificati POT-ul (procentul de ocupare al terenului).

De ce aveti nevoie de un proiect? Ca sa obtineti autorizatia de constructie e nevoie de documentatia aferenta PAC – proiect de autorizare a construcitie, cu CU si avizele aferente si un deviz estimativ al lucrarii, sau conofmr anexei 1 din legea 50/1991, DTAC-UL (documentatia tehnica de autorizare a constructiei).
Toti pasii necesari obtinerii autorizatiei de constructie sunt descrisi in legea 50/1991.
Atasat va pun la dispozitie forma actualizata a legilor 10/1995 si 50/1991. Avand in vedere modificarile legislative continue va recomandam sa verificati intotdeauna o varianta actualizata a acestor documente.

Continutul actualizat al legilor (sursa: www.legisplus.ro):

LEGEA 10/1995 modificata incepand cu data de 28 octombrie 2015
LEGEA 50/1991 modificata incepand cu data de 30 septembrie 2015

One thought to “De ce aveti nevoie de un proiect?”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.