De ce aveti nevoie de un proiect?

Plansa proiect tehnic

Incepem cu începutul: de ce avem nevoie de un proiect?
Odata cu aceasta întrebare vine si urmatoarea: când am nevoie de un proiect?

Raspunsul la ambele intrebari este simplu:
Când dorim sa începem ceva nou, care sa modifice sau sa schimbe situatia existenta a unei constructii. Orice lucrare de constructie, fie ea un drum, un pod sau o casa personala, este permisa doar dupa probarea existentei unui proiect si a avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, lipsa acestora fiind sanctionata conform legii.
Avizele de la institutiile de specialitate (Electrica, Apa-Canal,Telefonie, Gaze Naturale, etc.), cat si autorizatia de constructie, care sunt necesare inaintea inceperii efective a constructiei, se obtin prin depunerea unui dosar specific.

Definitiile exacte din lege sunt:

* Proiect tehnic (P.Th.) (vezi Legea 50/1991 actualizata): Documentaţia tehnico-economică – piese scrise şi desenate -, elaborată în condiţiile legii, care dezvoltă documentaţia tehnică – D.T., cu respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de construire, precum şi prin avizele, acordurile şi actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, anexe la autorizaţia de construire. Proiectul tehnic (P.Th.) cuprinde soluţiile tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii, pe baza căruia se execută lucrările de construcţii autorizate.

* Detalii de execuţie (D.E.)  (vezi Legea 50/1991 actualizata): Documentaţii tehnice cuprinzând reprezentări grafice realizate la scările 1:2,1:5,1:10,1:20 sau, după caz, la alte scări grafice, în funcţie de necesităţile de redactare, precum şi piese scrise pentru explicitarea reprezentărilor grafice, elaborate în baza proiectului tehnic şi cu respectarea strictă a prevederilor acestuia, care detaliază soluţiile tehnice de alcătuire, asamblare, executare, montare şi alte asemenea operaţiuni, privind părţi/elemente de construcţie ori de instalaţii aferente acesteia şi care indică dimensiuni, materiale, tehnologii de execuţie, precum şi legături între elementele constructive structurale/nestructurale ale obiectivului de investiţii. Detaliile de execuţie, elaborate în condiţiile legii şi verificate pentru cerinţele esenţiale de calitate în construcţii de către verificatori de proiecte atestaţi în condiţiile legii, detaliază proiectul tehnic, în vederea executării lucrărilor de construcţii autorizate.

* Devize si detalii de executie (DDE) reprezinta detaliile de executie impreuna cu devizele confidentiale ale lucrarii.

În principiu, orice constructie care „aduna apa”, are nevoie de autorizatie. Si da, în aceasta categorie intra si cusca catelului. O alta aberatie a legilor din România.
Pentru a stii unde gasim ce avem nevoie trebuie sa cautam prin toata legislatia si nu o sa reusesc decât sa va speriu, asa ca o luam încet, cu pasi mici pana ajungem la ce ne propunem.
Legea 10/1995 modificata incepand cu data de 28 octombrie 2015 si legea 50/1991 modificata in 30 septembrie 2015 stau la baza tuturor restrictiilor, impunerilor si definesc tot ce avem nevoie.
Schimbarile din lege, dupa parerea mea, trebuiau sa fie altfel dar acesta e un alt subiect.

Ca si concluzie :
Orice constructie care aduna apele pluviale sau meteorice si are fundatie (cu exceptia unor constructii în mediul rural – grija mare, daca doriti sa construiti un cotet de gaini la oras trebuie sa va obtineti avizele -sunt sanse mari sa nu vi se permita), are nevoie de autorizatia de constructie.
Aveti nevoie de ea, când doriti sa modificati o constructie sau sa faceti una noua sau sa interveniti în orice fel la o situatie existenta prin care modificati POT-ul (procentul de ocupare al terenului).

De ce aveti nevoie de un proiect? Ca sa obtineti autorizatia de constructie e nevoie de un extras din proiectul tehnic si devizele cu detaliile de executie PT + DDE., extras din care se întocmeste DTAC-UL (documentatia tehnica de autorizare a constructiei).
Toti pasii necesari obtinerii autorizatiei de constructie sunt descrisi in legea 50.
Atasat va pun la dispozitie forma actualizata a legilor 10/1995 si 50/1991. S-au schimbat multe în ele, dar pentru privati cea mai buna schimbare e taxa ISC, care a scazut de la 0,8 % la 0,5% dar e obligatoriu ca jumatate din ea sa fie achitata la inceperea si respectiv anuntarea lucrarilor la ISC în loc de 0,1% cat se platea anterior la început.

Continutul actualizat al legilor (sursa: www.legisplus.ro):

LEGEA 10/1995 modificata incepand cu data de 28 octombrie 2015
LEGEA 50/1991 modificata incepand cu data de 30 septembrie 2015

Aceste articole le intocmesc pe pasi. Pe masura ce scriu imi e frica sa nu va incurc mai mult decat va ajut, fapt pentru care o sa raman “inginer” si o sa fac tabele prin care sa va explic pe scurt ce aveti nevoie, in ce forma si cum sa faceti documentatiile. Trebuie doar sa aveti rabdare cu mine 🙂

One thought to “De ce aveti nevoie de un proiect?”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.