Ce trebuie sa cuprinda un proiect tehnic?

Ultima modificare: noiembrie 4, 2007, autor admin

Un proiect tehnic pentru constructii cuprinde doua parti importante: partea scrisa si partea desenata.

1. Partea scrisa are cateva componente comune: foaia de capat, colectivul de elaborare, borderoul, memoriul tehnic, breviarul de calcul, caietele de sarcini.

 • Foaia de capat trebuie sa cuprinda denumirea proiectului, beneficiarul acestuia, proiectantul, numarul proiectului impreuna cu anul in care a fost executat si daca se cunoaste si constructorul.
 • In borderou se prezinta toate componentele ce apartin fiecarei parti, separat partea scrisa si partea desenata sau se poate prezenta cate un borderou pentru fiecare din aceste parti importante.
 • Memoriul tehnic este o parte importanta a proiectului deoarece aici sunt expuse situatia existenta, ce s-a dorit prin realizarea proiectului, prezentarea pe scurt a situatiei proiectate, categoria de importanta a lucrarii, clasa tehnica, impreuna cu date despre ridicarea topografica, studiul geotehnic (calitatile pamantului din fundatie), calitatea constructiilor, mediul inconjurator (unde se vor depozita materialele rezultate din daramaturi, sau resturi de materiale de constructii, pamanturile din sapaturi, etc.).
 • Pe baza studiului geo, a traficului existent si preconizat, se dimensioneaza o structura rutiera apoi se efectueaza calculele de rezistenta ale acesteia in breviarul de calcul. Aici se prezinta calculul structurii rutiere in functie de traficul existent si/sau rezistenta la inghet-dezghet.
 • Trebuie de asemenea sa existe un program de control, in care sa fie precizat cine participa la etapele pentru fazele determinante ale lucrarii.
 • Caietele de sarcini pentru fiecare strat din infrastructura si suprastructura fac parte tot din partea scrisa.

Pe baza ridicarilor topo, a planului de situatie existent se fac toate celelalte planuri – planul de situatie proiectat, profilul longitudinal, profilele transversale tip si in pichetii alesi, detaliile de executie.

Folosind aceste planse se fac calculele de volume de sapaturi si umpluturi.In proiectele de drumuri, din plansele cu ridicarea topo se deduc toate datele legate de suprafetele situatiei existente, si aceste planse constituie o baza in pornirea proiectarii noii cai de comunicatie, care ofera ulterior date cu referire la suprafetele carosabilului, trotuarelor, lungimile de borduri drepte si tesite.

Se mai fac pentru fiecare proiect tabele cu: bornele existente si statiile noi din ridicarile topo, elemente ale caii de comunicatie (puncte din ax – tangente, bisectoare, franturi).

Partea scrisa poate sa includa si un deviz general (estimativ) care cuprinde toate costurile referitoare la lucrarea efectiva. Aceasta parte se face numai la cererea beneficiarului, dupa o discutie asupra preturilor materialelor si manoperei. Se bazeaza in special pe antemasuratoare, aceasta fiind construita pe baza datelor extrase anterior si a tehnologiei impuse prin proiect.

2. Partea desenata include plansele proiectului, in functie de care se va executa lucrarea.

Prima plansa trebuie sa fie un plan de situatie din care se va deduce zona in care se afla calea de acces.

Urmatoarele planse se refera exact la proiectul in sine:

 • situatia existenata
 • solutia proiectata
 • profilele longitudinale
 • profilul transversal tip
 • profilele transversale
 • detalii de executie
 • semnalizarea rutiera.

24 thoughts to “Ce trebuie sa cuprinda un proiect tehnic?”

 1. Buna ziua!

  Va rog, daca este posibil, sa ma ajutati intr-o problema. As vrea sa stiu daca exista un anume ordin sau hotarare aparuta dupa publicarea OG 34, in care sa fie definit „proiectul tehnic” cat si continutul un proiect tehnic. Stiu ca era definit in ordinul 1013, insa nu ma poate lamuri nimeni daca mai este valabil sau nu, ca parte de definitii. Sunt inca institutii care inca il folosesc.

  Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  Cu stima,

  Stefana Hrenciuc

 2. Reglementare prin lege nu mai exista. Ordinul 1013 a fost schimbat fara a se mai introduce nimic referitor la proiectul tehnic. Singura reglementare oficiala este legata de proiectul de fezabilitate si de cerintele din manualele de intocmire alea proiectelor pentru finantare europeana.
  In rest fiecare poate sa puna ce crede de cuviinta, dar si sa ceara vrute si nevrute. De aceea eu stabilesc continutul proiectului tehnic in momentul in care intocmesc contractul, pentru a nu mai exista nici o discutie ulterioara.
  Conteaza si continutul cadru cerut de verificatorul de proiecte cu care colaborati.
  Nu stiu in ce masura va ajuta raspunsul meu.
  Cu stima
  Maria Cuzic

 3. Vreau sa dau drumul la o licitatie pentru SF+PT reabilitare /astfaltare drumuri comunale si interiare si nu stiu daca trebuie sa le cer vreun atestat anume proiectantilor sau ce sa scriu in tema de proiectare..
  In speranta unui raspuns urgent, multumesc anticipat

 4. Exista un model de caiet de sarcini in legea privind licitatiile publice.
  In functie de importanta proiectului, se pot cere prin caietul de sarcini documente suplimentare: copie dupa diploma de absolvire a proiectantului de drumuri, contracte sau acorduri de colaborare cu topografi autorizati, geologi si verificatori MLPAT, etc.
  Tema de proiectare ar trebui sa cuprinda toate caracteristicile drumului (lungime, latime, clasa de importanta, clasa tehnica, etc.), o descriere succinta a situatiei existente si cel putin un plan de incadrare in zona.

 5. m-ar interesa cineva care se ocupa cu intocmirea dosarelor de licitatii in constructii dupa caietul de sarcini, as dori si o oferta pentru ca nu am idee cum se plateste o astfel de munca…va multumesc anticipat

 6. Din ce mi-ati scris am inteles ca doriti sa participati la o licitatie si aveti nevoie de o persoana care sa va faca documentatia conform caietului de sarcini.
  Aici e nevoie sa se ocupe cineva din firma dumneavoastra, pentru ca aveti nevoie de certificate de la finante, primarie si camera de comert (astea sunt cerute la toate licitatiile) + restul documentatiei cerute (dosare angajati cheie, formularele cu date despre firma, etc).
  Daca nu aveti un astfel de angajat e recomandat un jurist sa faca munca asta.
  In functie de cerintele caietului de sarcini (sunt lucrari la care se cere un SF sau PT – contactati si persoanele specializate sa faca munca respectiva).

 7. Ce prevede cadrul continut pentru proiectul tehnic referitor la structura de rezistenta, stie cineva sa-mi spuna ?

 8. in proiecte eu personal pun un braviar de calcul, in care, in functie de tipul de trafic pun doar calculul la inghet dezghet sau si acesta si calculul folosind programul calderom.

 9. Va rog f. mult sa ma ajutati cu un caiet de sarcini pt. realizarea unui trotuar {latime 1-1.2m}pe un drum de pamint in valoare de 100.000 RON.Multumesc mult.

 10. Doresc sa primesc ultimile noutati in legatura cu problemele unui consultant de drumuri,poduri si cai ferate

 11. Doresc sa aflu cine este Consultanta la autostrada Comarnic – Brasov.Va multumesc pentru intelegere.

 12. Dupa o scurta cautare pe Google, potrivit site-ului Ziarul Financiar (vezi link-ul http://www.zf.ro/zf-24/autostrada-comarnic-brasov-24-de-intrebari-si-raspusuri-de-la-ministerul-transporturilor-5428355/), contractul de consultanta tehnica/juridica/financiara pentru autostrada Comarnic – Brasov a fost semnat cu consortiul format din: Louis Berger SAS/Louis Berger Group Int., Credinvest International Corporate Finance Ltd. si SCA Tuca Zbarcea & Asociatii;

 13. Buna ziua.
  suntem o firma nou infiintata in martie 2010 in Bucuresti, cu domeniul de activitate principal ‘ proiectare infrastructura rutiera ‘ . imi puteti spune cum sa procedam pentru a incepe a ne desfasura activitatea, tinand cont ca nu avem experienta necesara de min 1 an pentru a putea participa la achizitii publice. imi puteti da vreo idee pe care sa o pun in practica?
  va multumesc anticipat

 14. In caz ca n-ati primit inca raspuns: incredintarile directe. Sa luati lucrari pana in 15 000 de euro, prin incredintare directa de la primarii. Duceti-le oferta dumneavoastra pentru proiectare si vedeti de unde sare iepuriele. In rest… beneficiari persoane fizice: parcuri industriale, eoliene, …
  Multa bafta!

 15. buna-ziua.ce se intampla in cazul in carenu ai proiec facut la casa,desi tu ai inceput deja sa construiesti,mai ales ca e aproape gata casa +1 etaj,si te certi mereu cu vecini din spate ca nu ai proiect la casa?ce se poate intampla?
  rsp urgent

  va multumesc

 16. Poate sa va reclame la primarie si sa primiti o amenda conform legii.
  Daca aveti deja consturctia gata, puteti apela la un arhitect sa va faca releve-ul si sa va puneti in legalitate. (de cand anuntati la primarie pana la depunerea finala a actelor parca aveti la dispozitie 45 de zile) – legea 10 si 50 in constructii.

 17. Buna ziua
  Doresc sa aflu daca Programul de control faze determinante este componenta obligatorie a Proiectului tehnic sau a Proiectului Detalii de executie si daca exista vreo reglementare legala privind aceasta.
  Multumesc

 18. Programul de control e componenta obligatorie a proiectului tehnic, iar cadrul continut al proiectului tehnic cu detalii de executie este reglementat prin ordinul 863 din 2008.
  Proiectul tehnic reglementeaza tehnologia de executie si pune la dispozitie caietele de sarcini specifice lucrarii, deci automat si fazele de lucru deci si programul de control.

 19. daca am proiectul tehnic al casei din 2006 si casa in constructie spre finalizare , pot merge la primarie petru a demara actele ptr. casa sau trebuie sa fac alt proiect tehnic?

 20. Nu e nevoie de alt proiect tehnic, se face doar un proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor, cu primaria.
  De cand aveti autorizatia de constructie si pentru ce perioada?

 21. Din pacate nu am autorizatie de constructie .M-ar interesa sa stiu daca voi avea probleme cand voi demara actele ptr. casa si daca se va face expertiza casei de catre primarie sa vada daca corespunde cu schita casei.Va multumesc.,

 22. Dupa cum spune titul ordinului 863/2008: pentru aprobarea
  „Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din
  Hotarârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea continutului-cadru al documentatiei tehnico-economice aferente investitiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investitii si lucrari de interventii”

  se refera la investitii publice …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.